Monday, September 22, 2008

tribute to ayah ngn mak aku..


*atas* husband kakak aku, aku, mak aku, abg aku,
*bawah* kakak aku, anak dia, wife abg aku and anak dia.
(aku tak ada gambar ayah aku dlm laptop..)



mohamed haziq bin samsualdin nama aku. ayah aku bg kata mak aku.
aku asalnye dari melaka. lahir kat jasin.
tapi duduk melaka sampai aku umur 4 taun jer.
pastu aku pindah jb taun 1992. dlm 24 may cmtu.
kitorang satu family, pn hamidah, encik samsualdin, cik rafidah(sekarang puan) ngn encik hafis dan juge encik haziq seronok2 la kemas2 angkat2 barang sume.(walaupun aku tak ingat satu hape pun. kecik lagi kan)

then ade satu hari ni, which is 2nd of june, seminggu lepas kitorang pindah kat rumah yg sekarang ni still lagi kami duduk, encik samsualdin yg merupakan ayah aku pergi la ke jpj. teman pakcik aku renew lesen katenye.
then ayah aku ni park la kat tepi jalan ni menunggu pakcik aku. tunggu punya tunggu punya tunggu
dan tunggu...........


beberapa jam kemudian pakcik aku pun balik la semula kat kereta.
dia bukak2 pintu kereta jer nampak ayah aku dah baringkan kerusi. dia dah bukak baju ngn aircond terpasang dengan maximumnye.
die kata dia sakit dada. berpeluh2 dia tahan sakit.
pakcik aku ni pun cepat2 la drive nak pergi hospital sultanah aminah.
dlm tgh perjalanan tu,(aku taktau la exactly kat mana), ayah aku tiba2 longlai jer.
pakcik aku kejut2 gegar2 pun tak ada jawapan.
pakcik aku panic.

sampai2 kat hospital, doctor sahkan yang ayah aku meninggal dunia.
maybe stroke katanya. mungkin juga sakit jantung. tapi aku tau ayah aku takde penyakit ape2.
proses menghubungi ahli2 keluarga kemudian bermula.

yang aku sedih sangat sebab mak aku orang yang last sekali tau.
dah berapa jam lama lepas tu baru makcik aku telefon.
mak aku ckp dia dah teduduk. tinggal tunggu nak pengsan je.
mak aku nangis tak benti.
kakak aku kat sekolah sharifah rodziah tengah amik paper trial exam spm dia.
abang aku tengah kelas kat sekolah.
yang ada hanyalah aku kat sisi mak aku.
aku taktau ape2 time tu.
aku tau gelak2 and bila aku tgk mak aku nangis aku pun nangis jugak.

bila mayat sampai kat rumah aku yg baru seminggu ayah aku beli, aku duduk kat luar sebab mak aku ckp aku tak suka orang ramai kat dalam rumah aku.
aku sibuk main dengan anak orang singapore sebelah. mas nama dia kalau aku tak silap.
bila mak aku suruh aku cium dahi ayah aku tuk last time, aku nangis2 tanak.
mak aku ckp aku takut tgk muka ayah aku kaku.
sampai sekarang aku regret benda ni.

lepas tu, aku demam seminggu dan aku taknak ckp dengan sape2 pun.
aku mula tak nak makan semua.
dulu ayah aku yg selalu suap aku makan.
mungkin sebab tu jugak aku ni kurus.

dr aku umur 4 taun, sampai la sekarang ni umur 20 taun, 16 tahun mak aku besarkan aku.
sorang2 je dia bela aku.
mak aku bg aku cukup ilmu, adab semua lah.
aku sangat bangga sebab aku ada mak mcm mak aku.

kadang2 aku sedih
sebab semua orang ada ayah.
nak2 bila hari amik report card.
kawan aku selalu tanya "mana ayah kaw wei?", "kenapa aku tak pernah tgk ayah kaw?"
aku selalu fikir mcm mana kalau ayah aku masih hidup
tp tak elok. kata mak aku la.

dulu, 16 tahun yg dulu
aku pergi mana2 semua dengan mak aku
dua orang. abang ngn kakak aku mmg duduk jauh.
sebab mak aku tak ada sape2 lagi

sekarang ni
kakak aku dah kawin, abang aku pun sama.
diorang still duduk jauh dari mak aku.
aku pulak jauh kat perak ni. kat utp.
mak aku hari2 duduk sorg2 kat rumah
tak ada orang teman dia.
mak aku tak pernah complain pasal life dia

sekarang ni bulan puasa.
mak aku buka sorg2 kat rumah
dia hari2 call aku ckp dia masak ape kat rumah
tapi aku tak boleh nak balik temankan dia makan.
dia sahur sorg2
hari2 dia kejutkan aku bangun sahur.
tp dia makan sorg.
bila aku balik cuti nanti dia ckp kadang2 tengah buka dia tengok je nasi tu sambil nangis. takde selera kata dia.
dia ckp benda tu sekali je tp hari2 aku nangis fikir psl tu.
aku tak tau nak buat mcm mane. aku just ckp tunggu la aku habis belajar. 2 tahun je lagi.
mak aku pun ckp okay. dia senyum je.
sekarang mak aku dah umur 60.
aku selalu doa mintak mak aku umur panjang.
harap2 makbul la.

aku tak kisah la korg nak ckp aku ni anak mak ke ape.
tp aku sayang mak aku.
sebab tu aku selalu ckp aku sayang mak aku kalau korg tertanya2.

aku tak penah nak cite kat sape psl benda ni.
tp aku sangat sakit nak tanggung sorg2
so aku share la kat sesape yg terbaca blog ni.

kalau korg tak keberatan, al-fatihah tuk ayah aku..
terima kasih korg...=)

Saturday, September 20, 2008

Saya sayang semua kawan-kawan saya..=)


*Gambar ini tiada kena-mengena antara hidup atau yg mati*


Dalam dunia ini
kita tidak punya sesiapa,
Kecuali diri sendiri..
Tetapi,dalam kita bersendirian,kita
beruntung kerana,
Mempunyai seorang sahabat
yang memahami kita.
Sebagaimana kita Mengharapkan
keiklasan dan kejujuran Seorang
sahabat,
begitulah juga dia.

Tetapi kita sering terlupa
akan hal itu.
Cuma mengambil kira tentang harapan
dan perasaan kita.
Kita
rasa dikhianati bila dia tidak
menepati janjinya.
Kita tidak memberi dia peluang untuk
menerangkan keadaannya.
Bagi kita, itu alasannya untuk menutup
kesilapan dan membela diri.

Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada
janji yg tidak ditepati.
Kita beri beribu alasan memaksa dia
terima alasan kita.
Waktu itu, terfikirkah kita
perasaannya?
Seperti kita, dia juga tahu rasa
kecewa..
tetapi kita sering terlupa.

Untungnya mempunyai seorang sahabat
yang sentiasa memahami
Yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya.
Dia mendengar luahan perasaan kita,
segala rasa kecewa dan ketakutan.
Harapan dan impian juga kita luahkan.
Dia memberi jalan sebagai laluan
penyelesaian masalah.

Selalunya kita terlalu asyik
menceritakan tentang diri kita
hingga Kadang-kadang kita terlupa

sahabat kita juga ada cerita
yg ingin dikongsi bersama kita.
Pernahkah kita memberi dia peluang untuk
menceritakan tentang
rasa bimbangnya?
rasa takutnya?
Pernahkah kita menenangkan dia
sebagaimana dia pernah
menyabarkan kita?

Ikhlaskah kita mendengar tentang
kejayaan dan berita gembiranya?
Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya
sepertimana dia meniup semangat setiap
kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah?
Dapatkah kita yakinkan dia yg kita
boleh dipercayai,
kita boleh dijadikan tempat untuk
bersandar bila terasa lemah,
agar tidak rebah?
Bolehkah kita
menjadi bahu untuk dia
bersandar harapan?
Sesekali jadilah sahabat yg mendengar
dari yg hanya bercerita..

Ambillah masa untuk memahami hati dan
perasaan sahabat
Kerana
dia juga seorang manusia,
Dia juga ada rasa takut,
ada rasa bimbang,
sedih dan kecewa.
Dia juga
ada kelemahan dan memerlukan
seorang sahabat..
Sebagai kekuatan
Jadilah kita sahabatnya itu.
Kita selalu melihat dia ketawa,
tetapi mungkin sebenarnya
dia
tidak setabah yg kita sangkakan.

Di sebalik senyumannya mungkin banyak
cerita sedih yg ingin diluahkan..
Di sebalik kesenangannya mungkin
tersimpan seribu kekalutan..
Kita tidak tahu.
Tetapi,
jika kita cuba jadi sahabat
sepertinya,
mungkin kita
akan tahu..~

Friday, September 19, 2008

Happy Birthday to Fithri Natasha Merissa Kartika

I takde gambar lain la u...hehe


ouh btw this is my first blog using this blogspot thingy.
yeaaa Welcome to blogspot !!
past half and hour ago, i struggled to fill in all the stuff required for creating this blog just because today's tasha's big day and i want to throw her a blog back.
So here i go,

This is a few days before tasha's birthday which was on 17 rasanya.
bangun2 from tidur dah exactly pukul 4 and i found out that scholar dah masuk
so the plan secara tiba2 popup that we go to buka puasa at ipoh
plan punya plan we came out with and idea of going with two cars which is mine and tasha's
sedang bersiap-siap, suddenly amir walked in and said "zul, malam ni kita jam pukul 11".
then zul said "aaa? aa okay.." and amir pun straightly keluar balik.
at this point, dzul dah start nampak tension. haha.

once sampai kat tasha's block to pickup few peoples lg, dzul and tasha suddenly had a fight about going back at 11 because in dzul's view tasha seems to be hesitated towards that idea.
so they had this pergaduhan all the way to ipoh inside my car which ada ain and anne also inside it and tasha was crying all over until we arrived at ipoh.
ouh and dzul was crying jugak at that time.
he went 'meletup' at one time and tasha was sobbing continuously.

we were like sometimes stunned and the other times tried to sing a song with a radio but when it came to a part which is i sendiri dah tak tahan, i just turned off the radio and remained silence.(marah la tu kononnya)
sorry la sha i tak layan u langsung when u said to turn the radio on.
i'm afraid if i spoke any words je nanti ada anything yg tak diingini terkeluar. haha
ouh and i thought after that they were okay but a few mins later they sambung balik nangis2 and gaduh2. sengal ah korang ni. hahah.

okay2 dah panjang sangat ni. i'll cut it short.
after berbuka sama2 semua both of them was happy balik and everything went well as usual.
i belanja her meal and plus minyak kereta i jugak as her birthday present.
Happy u makan free. hehe
we went back for a jamming session at 11 and finished at 12.
then we decided to continue keluar lagi pergi karaoke at batu gajah.
and we habiskan masa atleast 2 hour and half there by singing entah berapa banyak lagu i'm not sure.
ouh and the double date are quite fun u know. haha.

another things is, yesterday buka puasa, i accidentally menumpahkan seplastik besar grape juice which was tumpah atas tasha and she was jerit 'FUCKER!!' kuat gila okay.
trust me i don't know what to say once it happened.
tak sengaja. really!. i'm sooo sorry..



A BIG HUG AND KISSES TO TASHA AND HAPPY BIRTHDAY TO U SIS...XD


and i wonder if i tak treat u the day before what u gonna do with me that time memandangkan u came out with this statement 'nasib baik kaw buat baik kat aku semalam!..
hmm...

p/s: dah la pergi mcd tak ajak. hmpft

ouh and thx for the buka puasa that day..=)
tasha dzul ain lela nad zik azam anne



azik