Saturday, April 17, 2010

wake up wake up

Hmm.. memandang kan aku tgh dlm mood yg betul-betul homesick, pastu terpass by pulak this blog dari one of cousin aku, maka muncullah entry ni. saya dpt menghidu ada sikit emosi disini. :D

Aku belajar beberapa perkara yang aku rasa penting untuk diri aku sendiri baru-baru ni.. hmm..

"Ajaran Islam menetapkan seseorang yang sedang bersembahyang sunat wajib menyahut panggilan ibunya setelah tiga kali panggilan itu diulang."

*aku rasa macam byk kali tak jawap bila mak aku panggil time tgh sembahyang. masyaallah. tak tau. takpe. :P

"Sifat pemarah adalah senjata bagi menjaga hak dan kebenaran. Oleh kerana itu, seseorang yang tidak mempunyai sifat pemarah akan dizalimi dan akan dicerobohi hak-haknya."

*hmm... aku kene belajar jadi pemarah skit la cmni.. zz..

"Sudah dianggap derhaka dengan mendecit perkataan “ah” kepada kedua ibu-bapa. Sudah dianggap melupakan mereka jika kita tidak mendoakan mereka selepas setiap kali mengerjakan solat. Sudah mengecilkan hati mereka jika sudah lama kita tidak menelefon ataupun menziarahi mereka di kampung…"

*erm.. ibu.. bapa.. kepada kawan-kawan, buat la apa yg patut sementara diorg ada lagi. untuk aku, aku bersyukur sbb aku still ada sorg ibu yg sangat sabar dan tabah.


mintak maaf ye mak. bulan depan adik balik. pastu ujung taun ni grad dah. heh heh. :P

No comments: